EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК иска нови правила за ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК иска нови правила за ГМО

mail16:40 | 10.07.2023прегледи 1040 коментарикоментари 0


ЕК предложи преразглеждане на своите правила за генетично модифицирани организми (ГМО), за да осигури известно разхлабване на ограниченията за растения, произтичащи от по-нова технология за редактиране на гени, предаде Ройтерс.

Изпълнителният орган на ЕС каза, че фермерите ще осигурят достъп до устойчиви на климата или вредители култури с по-малко торове или пестициди и потребителите ще могат да купуват храна с по-добра хранителна стойност или намалени нива на вещества, причиняващи алергия.

ЕК започна разглеждане през 2021 г., след като заключи, че законодателството за ГМО от 2001 г. "не е подходящо за целта".

Върховният съд на ЕС постанови през 2018 г., че техниките за промяна на генома трябва да се ръководят от съществуващите правила за ГМО.

В сряда Комисията предложи да се разделят растенията с нова геномна техника (NGT) на две категории.

Тези, които могат да се появят също естествено или чрез конвенционално развъждане, ще бъдат освободени от ГМО законодателството и изискванията за етикетиране. Всички други растения с нова геномна техника ще бъдат третирани като ГМО, което ще изисква оценка на риска и процес на одобрение.

Според ЕК предложението ѝ обхваща целенасочена мутагенеза и цисгенеза, включваща или мутации в рамките на същия растителен вид, или с генетичен материал от донор, който може да бъде конвенционално размножен с организма реципиент.

Растенията, произведени чрез трансгенеза, включваща генетичен материал от видове, които не могат да се кръстосват, ще останат предмет на съществуващите правила за ГМО.

Предложението се нуждае от одобрение от Европейския парламент и правителствата на ЕС, за да влезе в закон и може да бъде преразгледано.

"Байер" (Bayer), вторият по големина производител на семена и пестициди в света, определи решението на Комисията като "революционно".

"Отглеждането на растения обикновено отнема над десетилетие от първите положителни резултати от изследването до навлизането на пазара. Редактирането на гени ни позволява да намалим с пет години от този процес", посочи ръководителят на отдела за устойчивост на "Байер" Матиас Бернингер, добавяйки, че очакваната ревизия трябва да ускори развитието.

Според екологичните групи растенията с нова геномна техника включват генетична модификация и трябва да бъдат внимателно контролирани.

Доклад за политическата партия на Зелените предупреди за по-високи цени и по-малко разнообразие от семена, с много ГМО модификации, предназначени да устоят на дадени хербициди, така че да се увеличи употребата им.

Новото законодателство за генното инженерство: фатално за околната среда и потребителите

ЕК публикува законодателното си предложение за премахване на регулациите за новото поколение генетично модифицирани растения - нови ГМО или така наречените "нови геномни техники" (НГТ). Предложението премахва изискванията за етикетиране, проверките за безопасност и всякакъв вид процедури за отговорност за новите ГМО. „Ако Комисията на ЕС постигне своето, потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни вече няма да имат прозрачност дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и консумират, съдържат нови ГМО или не“, критикува Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК, член на Коалицията „За да остане природа в България“. Ужасяващо е да се види, че ЕК по същество казва, че рисковете от освобождаването на неизпитани нови ГМО в нашите полета и храна не се поемат от агробизнеса, а от потребителите, фермерите и природата."

Предложението на Европейската комисия за дерегулация означава:

·        Освобождаване на нови, неизпитани ГМО в природата. Досега не е направена оценка на преките и косвените въздействия от пускането на нови ГМО в природата. Например не са провеждани изследвания за това как новите ГМО взаимодействат с пчелите и другите опрашители, нито как отглеждането на ГМО може да ускори загубата на биологично разнообразие. 

·        Премахване на правото на потребителите да знаят, както е определено в европейските договори, както и в общото законодателство на ЕС в областта на храните. Като се изключат новите ГМО от изискванията за етикетиране, потребителите, земеделските производители и цялата хранителна верига вече не могат да знаят дали семената, съставките и крайните хранителни продукти, които купуват, съдържат нови ГМО или не.

·        Лишаване на правителствата от правото им да забраняват отглеждането на нови ГМО на своя територия. От 2015 г. насам 17 правителства, включително и България вече са забранили отглеждането на ГМО.

·        Премахване на основни отговорности за биотехнологичната индустрия, като например предоставяне на метод за изпитване за всеки нов ГМО, който разработват. Новото законодателство прави невъзможно за земеделските производители и хранителния сектор, които искат да произвеждат конвенционални, биологични или свободни от ГМО храни, да се предпазят от нежелано замърсяване. Европейската комисия предлага методите за тестване да се заплащат от тези, които искат да избегнат новите ГМО, и да се премахнат публичните регистри за отглеждане.

·        Невъзможност за националните органи да контролират безопасността на храните от нови ГМО, тъй като биотехнологичната индустрия вече не е задължена да предоставя методи за изпитване, нито операторите са длъжни да проследяват продукта по хранителната верига.

·        Патентите срещу земеделските производители. Почти всички растения от НГТ са патентовани. Комисията на ЕС играе в ръцете на световните корпорации за семена, защото проектозаконът насърчава навлизането на пазара на патентовани семена и по този начин монополизирането на семената. Ако тази дерегулация се осъществи, в ЕС ще има поток от патентовани семена, включително както генетично модифицирани, така и конвенционални семена. Това ще има катастрофални последици за малките и средните селекционери на семена, фермерите, производителите на храни и потребителите", казва Светла Николова от АГРОЛИНК.

Лицата, вземащи политически решения, трябва да дадат приоритет на правата на потребителите и опазването на околната среда и здравето пред икономическите интереси на няколко мултинационални компании!

Бъдещето е в едно разнообразно, опазващо природата земеделие и самоопределящо се хранене, което върви ръка за ръка с истинска защита на климата и околната среда.

Коалицията "За да остане природа в България" призовава европейските министри на околната среда и потребителите, както и членовете на Европейския парламент, да отхвърлят предложението на Комисията. Съветът на ЕС и Парламентът на ЕС ще се произнесат по окончателния закон през следващите месеци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg